Womens Health Consulting   /   Mens Health Consulting
 
 
Arme Lage Landen

VEEL KOOKBOEKEN EN WEINIG GEZONDE VOEDING.
HOE KOMT DIT?

 
Onze lage landen wordt overspoeld door kookboeken en toch hebben de meeste mensen geen tijd om iedere dag gezond te koken. In Japan, Spanje, Italië en andere landen rond de Middellandse Zee liggen er daarentegen weinig kookboeken in de winkelrekken en eten de mensen daar over het algemeen toch gezonder.
Hoe komt dat? In deze landen bestaat er een lange traditie van kookkunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven, waarbij het aanbod verse groenten, fruit en vissoorten rijk aan omega 3-vetzuren tegelijk ook ruimer en gevarieerder is. Het gezondste dieet met de grootste variatie aan groenten en fruit is dus in die landen te vinden. In Japan is dan weer een mooie verhouding tussen de gezonde vetzuren omega 6/omega 3 van 2:1 te vinden; Japanners consumeren immers veel vette vis, maar beperken tegelijk hun gebruik van plantaardige oliën.
 
In onze lage landen springen we echter van de ene extreme voedingshype naar de andere, en worden we bestookt met tegenstrijdige gezondheidsadviezen van dieetconsulenten die de oude leer blijven verkondingen of die door grote voedingsconcerns beïnvloed worden. Denk bijvoorbeeld aan de marketeers die ongezonde margarines blijven aanprijzen. Ondertussen halen jonge gezinnen wel de nieuwste kookboeken over 'gezond eten' in huis, maar staat er in de praktijk, door grote tijdsdruk, toch minder gezonde en gevarieerde voeding op het menu.
 
Onder invloed van de 'oude leer' gieten de media dan ook nog olie op het vuur, door bijvoorbeeld te stellen dat voedingssupplementen geen zin hebben, aangezien we via onze dagelijks voeding al voldoende voedingsstoffen opnemen. Om mensen dan helemaal bang te maken, wijzen sommige voedingsadviseurs dan weer op de gevaren van supplementen in hoge dosissen, maar stellen ze anderzijds ook dat die niets opbrengen en pure geldverspilling zijn. Dit is helemaal te gek, aangezien vitamine- en mineralensupplementen door de strenge EFSA-wetgeving in Europa zeer laag gedoseerd zijn. Toch is het zeker dat we allemaal te weinig vitamine D3, vitamine K2, selenium en omega 3 innemen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
 
Verder is er ook nog de bewering dat de Noordzee zou leeglopen, als we allemaal twee keer per week vis zouden eten. Het is echter niet de magere witte vis, zoals pladijs of tong, die op ons menu zou moeten staan, maar de dubbel zo vette vis, zoals ansjovis, sardines, makreel of zalm. En net die soorten komen niet voor in de Noordzee. 
Visoliecapsules zouden volgens sommigen dan weer toxisch zijn door hun hoge gehalte aan zware metalen. Maar als je echt moet kiezen tussen veel vis eten of visoliecapsules, dan zijn die laatste letterlijk1000 keer zuiverder en bijna volledig vrij van zware metalen in vergelijking met verse vis.
 
Het is in elk geval bewezen dat mensen die veel vette vis eten of regelmatig 1 g EPA/DHA (de belangrijkste omega 3-vetzuren) via een gezonde voeding opnemen minder risico lopen op sterfte voor hun 85ste levensjaar, een verlaagd risico hebben op dementie, en dus langer én gezonder leven.
Een omega 3-index-analysetest geeft een mooi beeld van de vetten in uw eetpatroon. In de lage landen stellen we daarbij over het algemeen een te lage consumptie van omega 3-vetzuren vast, vaak in combinatie met een teveel aan omega 6 door een te rijkelijk gebruik van plantaardige vetten (uit maïs of zonnebloempitten in olie of margarines), te weinig omega 9 (uit olijfolie), of een teveel aan transvetzuren (chips, margarine, industrieel gebak enz..)  
 
Wie moet de consument nu nog geloven, wanneer listige marketeers zoals de Amerikaan Brian Peskin zichzelf uitroepen tot professor en omega 6 promoten tegen kanker, om daarna te worden opgepikt door Europese commerçanten met de bedoeling hun eigen producten aan de man brengen.
En dat terwijl deze man in de Verenigde Staten vervolgd wordt voor fraude. Goed geïnformeerde consumenten weten echter dat omega 6 al overvloedig in onze westerse voeding aanwezig is (koekjes, chips, margarines, maïs- of zonnebloemolie…) en in grote hoeveelheden juist een nefast ontstekingsbevorderend effect op onze lichaamscellen heeft.
 
Interessante links:
www.thenutritionsource.org

 
 

BESTSELLER 2002,
GEACTUALISEERDE EDITIE
MAART 2016
 
 
 
Manteau | WPG Uitgevers België nv
Nederland WPG Media
Verkrijgbaar in de betere boekenwinkel en online.
ISBN 978 90 223 32 3294 8
 
 
 

© WHC Health Consulting